Wat kost een regularisatie?

Het proces van regularisatie van onroerend goed brengt verschillende kosten met zich mee, die variëren op basis van verschillende factoren. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende factoren waar je rekening mee moet houden bij het berekenen van de kosten.

  • Leges en administratieve kosten:
   Informeer bij de lokale overheid over de legeskosten die verbonden zijn aan het indienen van een regularisatieaanvraag. Deze kosten worden vaak berekend op basis van de omvang van de bouwovertredingen. Zorg ervoor dat je volledig op de hoogte bent van alle administratieve kosten die verband houden met het formaliseren van de aanvraag. Deze kost kan verschillen per gemeente, je rekent best op ± €500.
  • Aanpassingen aan de structuur:
   Als fysieke aanpassingen nodig zijn om aan de bouwvoorschriften te voldoen, vraag dan offertes aan bij aannemers of bouwbedrijven. Dit kan gaan van afbraak tot wijziging van de structuur.
  • Boetes en sancties:
   Onderzoek de mogelijkheid van boetes voor bouwovertredingen en bepaal hoe deze worden berekend. Deze boetes kunnen variëren afhankelijk van de ernst van de overtredingen en de duur van de niet-naleving. Deze kost kan je vermeiden door de regularisatie door te voeren.
  • Professionele Diensten:
   Voor het opstellen van een regularisatiedossier is het aangewezen om beroep te doen op een architect. Als architect kunnen we je helpen om de aard en omvang van de bouwovertreding vast te stellen. De kosten voor het opstellen van het regularisatiedossier variëren afhankelijk van de aard en omvang van de overtreding. We doen onderzoek en gaan in overleg met de overheid.

Door informatie in te winnen over bovenstaande factoren kan je een realistisch budget opstellen. Overleg met professionals en ambtenaren om eventuele onduidelijkheden op te helderen en om nauwkeurige schattingen te verkrijgen.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een deskundige beoordeling en een prijsopgave op maat. Laat ons je gemoedsrust herstellen en de juiste stappen nemen om je bouwovertreding te regulariseren.

Eline