Wat is de beste ligging van mijn tuin?

Lees je niet graag blogs of kijk en luister je liever? Bekijk dan hier de video van deze blog.

De zon komt op in het oosten, staat ‘s middags in het zuiden en in de avond onder in het westen.
De beste oriëntatie voor een tuin is in het zuiden van de woning’. Dat is in ieder geval toch wat de meeste mensen geloven. In mijn ogen is het één van de zaken die ons ons hele leven wordt verteld en wat we zonder kritisch na te denken als waarheid aannemen. De oriëntatie van de tuin heeft zelfs invloed op de prijs van de woning. Terwijl vroeger een tuin in het zuiden de grootste meerwaarde gaf, is een zuidwest tuin de laatste jaren de favoriet.

Maar is dat ook werkelijk zo? Ik ben ervan overtuigd dat een tuin in het zuiden niet voor iedereen ideaal is en je leest hieronder waarom.

Je koopt de woning van je dromen, de achtergevel is opengewerkt met veel ramen zodat je steeds kan genieten van je mooie tuin. Je werkt 9-5 en kijkt uit naar je jaarlijkse vakantie in de zomer om te kunnen genieten van je mooie zuidertuin. Al weken droom je van de lange zomeravonden waar je lang buiten kan blijven zitten.
Herken jij je hierin? Dan moet ik helaas de idyllische bubbel doorprikken en vertellen dat een zuidertuin toch niet ideaal is voor jou.

Beeld je eens in dat je in de situatie zit die ik hierboven schets:

  • – Je werkt 9-5 en wanneer je thuis komt staat de zon al in het westen. De zon verdwijnt vroeg achter je woning en er moet al snel een dekentje bij gehaald worden omdat het in de schaduw te koud wordt om lang te tafelen.
  • – Wanneer je dan eindelijk aan die langverwachte zomervakantie kan beginnen, dan is de zon (te) fel. De screens moeten noodgedwongen naar beneden omdat het anders te warm wordt in je woning. Je zicht op de mooie tuin wordt de hele middag geblokkeerd.
  • – Je droomde er al enkele weken van om elke middags buiten te eten maar bij dat beeld hoort steevast een parasol. Het is te warm om in de volle zon te zitten, een tuintafel in de schaduw is dan meer dan welkom. In de schaduw van een gebouw is de gevoelstemperatuur heel wat lager dan in de volle zon, ideaal in de zomer.

Je levensstijl vs de oriëntatie van je tuin.

Je levensstijl is van cruciaal belang wanneer het gaat over het schetsen van een ideale situatie. Levensstijl is heel persoonlijk en dat zorgt er net voor dat de ideale oriëntatie van een tuin voor iedereen anders is. Wat wordt er bedoeld met levensstijl? Bedenk eens wanneer je werkelijk het meeste gebruik kan maken van je tuin. Hoe ziet je dagindeling eruit en op welke momenten ben je het meeste thuis? Wanneer eet je het liefst buiten?

Werk je effectief 9-5 en wil je ’s avonds kunnen genieten van de zon? Dan is een tuin in het westen misschien wel ideaal voor jou. Je hoeft niet het hele jaar te wachten op vakantie als je elke zomeravond een beetje vakantiegevoel kan beleven in je eigen tuin. Of heb je bij het opstaan nood aan een gezonde portie zonlicht op de tuinbank? Dan lijkt een tuin in het oosten een betere optie.
Ga vooral na wat jij het meest geniet van de zon en welke momenten in jouw dagindeling passen.

 

Welk type woning heb je en hoe is de indeling?

Gezien de tuin zich meestal achteraan de woning bevindt is de oriëntatie van je tuin is niet enkel belangrijk voor het gebruik van je tuin maar ook voor de lichtinval in je woning.

Rijwoning

Een rijwoning heb je 2 buitengevels, de voorgevel en de achtergevel. Dit betekent dat het zonlicht kan binnen schijnen via de assen noord-zuid of oost-west (of ergens er tussenin). Wanneer je woning georiënteerd is volgens de as noord-zuid, dan geniet je op de middag van veel zonlicht. Is je woning georiënteerd volgens de as oost-west, dan schijnt er zowel in de ochtend als in de avond zon binnen. Reflecteer dit op je levensstijl en je komt er zo achter wat ideaal is. Is je rijwoning smal en diep, en heb je geen dakramen in je leefruimte? Dan kan een tuin in het zuiden wél geschikt zijn. Maak dan volgende bedenkingen:

  • De zon straalt in de middag het felst en zal dan je woning het meest verlichten. Dit heeft natuurlijk geen zin als je bijna nooit ’s middags thuis bent.
  • In de ochtend en de avond staat de zon lager dus zal het licht dieper in je woning binnen vallen.

Ook de indeling is van belang. We gaan tegenwoordig niet meer allemaal voor een klassieke indeling met vooraan garage en inkomhal en achteraan leefruimte met zicht op de tuin. In sommige woningen loopt de leefruimte van de voorgevel tot de achtergevel. In dit geval kan het interessant zijn als je woning volgens de oost-west as georiënteerd is. ’s Morgens schijnt de zon dan bijvoorbeeld binnen langs de voorgevel en ’s avonds langs de westgevel, waar je in je tuin kan genieten van de avondzon.

Halfopen bebouwing

Een halfopen bebouwing heeft de woning 3 buitengevels. De zijkant is vaak de langste gevel en dus ook een belangrijke gevel voor lichtinval in je woning.

Open bebouwing

Bij een open bebouwing kan je eigenlijk alle richtingen uit. In combinatie met de analyse van jouw levensstijl kan je de indeling bepalen. De tuin hoeft zich niet enkel achter de woning bevinden wanneer je voldoende plaats hebt langs de zijkant van je woning. Je kan bijvoorbeeld een extra terras creëren dat ’s avonds de perfecte ligging heeft om lang van de zon te genieten.

De hoogte van je woning en dakvorm hebben ook een invloed. Dit bepaalt of je veel of weinig schaduw krijgt in je tuin. Is je achtergevel slechts één verdieping hoog of heb je een schuin dak, dan zal je maar een beperkt aantal meter schaduw hebben langs je buitengevel. Zelfs bij een kleine tuin heb je dan achteraan je tuin nog zonlicht. De meeste mensen ervaren de schaduw langs de gevel op de warmste momenten van de dag zelfs als aangenaam.

 

Wat verwacht je van je tuin?

Vind je een tuin mooi om naar te kijken? Tuinier je graag? Zit je graag buiten? Wat vind jij belangrijk aan een tuin?
Als je een tuin voornamelijk leuk vindt om naar te kijken, bedenk je dan eens hoe mooi het is om te kijken naar een boom of bloemen waar de zon op schijnt. Als je tuin in het zuiden van je woning ligt, dan kijk je vaak op de schaduwkant van de bomen en bloemen.

 

Hoe groot is je tuin?  

Tot slot is ook de grootte van je tuin belangrijk. Een grote tuin geniet op elk uur dat de zon schijnt op een bepaalde plaats van direct zonlicht.  Wanneer je een kleine tuin hebt, al dan niet ommuurd, dan is het belangrijk dat er voldoende uren direct zonlicht op je perceel schijnt.

Op de vraag: ‘wat is een gunstige ligging van de tuin?’ kan ik enkel maar zeggen dat dat heel persoonlijk. Er zal voor iedereen een ander antwoord correct zijn.

Ik schreef dit artikel met bestaande woningen in het achterhoofd. Wanneer je gaat bouwen of verbouwen is het zeker even belangrijk. Ik ben ervan overtuigd dat je niet op elk perceel dezelfde woning kan zetten vanwege de oriëntatie. Daar ga ik verder op in in een andere blog. Pin je bij het zoeken van een geschikte bouwgrond of woning dus niet te hard vast op de zuidertuin want misschien is dit wel helemaal niet wat bij jou past.

Ben je er na het lezen van dit artikel nog steeds van overtuigd dat een tuin in het zuiden bij je droomhuis hoort?

Ga je bouwen of verbouwen en heb ik je kunnen inspireren over het belang van oriëntatie? Boek dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in en dan bekijken we samen wat ik voor jou kan betekenen.

Groetjes 

Eline