Client case: Een kijkje achter de schermen voor een kastontwerp

In deze blog neem ik je mee in het proces van het ontwerp van een maatwerkkast die zowel praktisch als esthetisch is.
Om maatwerk te ontwerpen, heb ik graag dat de klant heel specifiek is over wat ze exact nodig hebben. Daarom stuur ik vooraf een vragenlijst uit om hun noden en wensen beter in kaart te brengen.

Bij dit koppel kwamen volgende vragen naar boven: een kast om veel boeken in te zetten, plaats voor de gin voorraad en de kast moet bijdragen aan de sfeer van de ruimte. Een belangrijk punt hierbij was dat de katten niet bij de boeken mogen kunnen komen.
Hieronder lees je hoe ik op deze vraag een antwoord heb geboden:

 

Stap 1: De ruimte en materialen begrijpen

 

Het is belangrijk om te kijken naar de ruimte waarin de kast zal geplaatst worden. De klant stuurde foto’s door om een idee te geven van de omgeving en van de gebruikte materialen. Dit is belangrijk om een ontwerp te kunnen maken dat past in de bestaande ruimte.

 

Stap 2: Het moodboard

 

Het moodboard is de kick-off van het ontwerpproces. Het is een collectie van inspiratiebeelden waarbij we voor het eerst in gesprek gaan over de ideeën voor het ontwerp van de kast.

 

Stap 3: Bestaande toestand uittekenen

 

Kastontwerp leefruimte

Voordat de pen op papier wordt gezet, teken ik de bestaande toestand uit. Dit beeld vormt de basis voor het ontwerp. Ook de aanwezige elektriciteitspunten worden in kaart gebracht.

 

Stap 4: Het begin van het ontwerp – De eerste schets

Ik start elk ontwerp met een schets. Op deze manier kan ik snel verschillende ideeën op papier zetten, aanpassen, samenvoegen en nog meer ideeën krijgen. Bij dit ontwerp tekende ik verschillende composities van dichte en open vakken, maakte het eerst te complex en druk om daarna te vereenvoudigen. Vanaf ik een idee had waarvan de schets er goed uit zag, tekende ik het op de computer.

 

Stap 5: Feedback en optimalisatie

 

Elk ontwerp is een samenwerking met de klant. Ik zorg er dan ook voor dat er voldoende momenten zijn waarop feedback kan gegeven worden. Na deze feedback kan ik opnieuw aan de slag om het ontwerp aan te passen.

 

Stap 6: Het eindresultaat

 

Kastontwerp Renès

Zowel de klant als ik zijn tevreden met het eindresultaat. De boeken zijn aanwezig in de ruimte maar de schuifwand biedt tegelijkertijd bescherming voor de katten. De gin zit veilig opgeborgen in de kast en de decoratie en verlichting zorgt voor extra gezelligheid bij de zithoek.

 

Stap 7: De ontwerpbundel met technische plannen

 

Nadat het kastontwerp beklonken was, tekende ik de technische plannen uit. Met deze tekeningen kunnen de klanten prijs vragen bij de schrijnwerker. Deze technische tekeningen vormen samen met de ontwerp beelden het bundeltje dat ik hen toestuurde.

 

Droom jij ook van een maatwerkkast die de ruimte extra mooi maakt, volledig past in het geheel én super handig is waarvoor jij ze wil gebruiken?
Laten we dan snel kennismaken (via deze link) want ik denk graag met je mee.

Eline